Ottsjö Wave camp 2015

Ottsjö Wave Camp 2015ottsjö

Med extra långkalsonger, yllestrumpor, utebyxor, rejäla vinterstövlar försedda med dubb och halsduk under jackan var jag (Alexander Koski) redo att ta reda på vad allt hype kring Ottsjö vågflygläger är för något. Ottsjö är en liten samling hus strax söder om Åre där segelflygare från hela Sverige samlas under två veckor under vintern för att flyga våg i fjällen och få uppleva höjdvinster på flera tusentals meter. Då bitande kyla och blåsiga förhållanden råder i Ottsjö under tiden lägret varar kan jag inte riktigt greppa tjusningen med att flyga i fjällen under vinterhalvåret. Men häromdagen fick jag en dag över och med vägarna förbi Ottsjö bestämde jag mig för att titta förbi och se vad det är som alla tycker är så härligt med fjällflygning.

Dagen började klockan nio med en väderbriefing då gökuret i hotellets konferenslokal gal. Från väderbriefingen fick vi veta att vinden denna dag skulle vara svag och generellt sätt skulle vi inte få de bästa förutsättningarna för att flyga våg. Men solen skulle lysa och vädret skulle vara vackert så vi begav oss ändå alla ner till Ottsjön. På isen stod alla flygplanen uppradade och fastspända utmed strandkanten varav ÖSFKs ASK 21 SE-TZY stod iklädd sitt vita vinterkapell. Alla var vi ivriga på att få komma upp i luften.

WP_20150305_060

Aviatörerna från ÖSFK gjorde ZY startklar på nolltid och vi var först ute på startplatsen. De andra klubbarna var klara kort därefter. Jag fick göra två flygningar under dagen båda i ZY tillsammans med en annan mycket trevlig ÖSFKare som flyger mycket i Ottsjö. Under vår första flygtur flög vi, efter urkoppling, fram och tillbaka parallellt längst med Ottberget och med ett stadigt stig på 1.5m/s kunde vi klättra upp till 2000 meter utan problem med en fantastisk utsikt åt alla vädersträck. Åreskutan syntes klart och tydligt 30 km bort och vita snöfyllda fjäll fyllde horisonten mot väster.

WP_20150305_049

Eftermiddagsflygningen var mycket mer fartfylld än förmiddagsflygningen. Efter urkoppling på 250 meter tog vi oss upp till 1000 meter utan att blinka. Väl uppe på 1000 meter, i höjd med Ottberget, blev det extremt turbulent i luften. Vi var glada att de som flög innan oss gav rådet att spänna åt axelremmarna lite extra. Variometern (instrumentet som visar om vi stiger eller sjunker genom luften) gav nu endera konstant max eller minimi utslag hela tiden. Flygplanets vingar flexade ordentligt när vi gick från stig till sjunkområden och vice versa. Jag har aldrig sett en ASK 21 'flaxa' med vingarna på det viset. Vindarna var riktigt kraftiga, vi och de andra fem flygplanen i luften kom upp till 1700 meter. Mitt under flygningen fick vi en vindrapport över radion, vinden hade blåst upp till 20 knop över sjön. Vi blev lite trötta på den turbulenta luften och efter en timme åkte vi ner och landade. Ingen mer kände sig manad att flyga från ÖSFK så vi drog in planet mot strandkanten, förankrade flygplanet i isen och klädde på kapellet. Dagen blev riktigt lyckad. Den hade givit oss en höjdvinst på 1500 meter och två flygningar över en timme vardera. Jag har aldrig varit mer pumpad och entusiastisk som efter denna flygdag. Ottsjö var riktigt roligt och är definitivt någonting jag ska delta på minst en hel vecka nästa år.

WP_20150305_015

Att delta i Ottsjölägret tycker jag att du också ska göra. Det rekommenderas att du har minst C-Diplom och har gjort ensamflygningar för att kunna få ut det mesta av din resa. Du kommer att inför kommande läger få mail där du kan anmäla dig till årets roligaste flygveckor. Ottsjölägret håller i skrivandets stund på i en vecka till. Så hör av dig till info@osfk.se om du vill veta mera om Ottsjölägret 2015 annars så taggar vi till och kör hårt till Ottsjö Wave camp 2016!

WP_20150305_063

 

Alexander Koski

Kommentarer inaktiverade.