Segelflyg

Segelflyg är en sport för alla, unga som gamla. För en del innebär segelflygningen en stunds avkoppling i luften i total frihet och tystnad. För andra är det en prestationssport där full koncentration krävs i flera timmar för att fortast möjligt flyga runt en bana på 30, 50 kanske upp till 100 mil genom att utnyttja solens energi och bedöma väderutvecklingen. För andra är höjden av lycka att flyga avancerat, d v s göra looping, roll, gunga m m.

Det är normalt inte vindarna som gör att vi kan flyga i kanske upp till 10 timmar, utan solen som värmer upp marken och luften. Vissa områden blir varmare än omgivningen och luften ovanför denna kommer då att stiga uppåt. Detta fenomen kallas för termik (termisk uppvind) och gör att segelflygplanet genom att flyga i cirklar precis som våra fåglar kan stiga av egen kraft. När man kommer upp till molnet med hjälp av termiken flyger man till nästa moln. Då förlorar vi höjd men tar igen den i nästa termikområde. Genom att utnyttja termiken kan vi flyga långa sträckor. Sträckor över 100 mil har flugits i Sverige. Se vidare under tävlingsflyg .

Under vintern, framförallt i mars och april flyger vi i fjällen. Östra Sörmlands Flygklubb deltar med egna flygplan under Ottsjölägret nära Åre i Jämtland. Fjällflygningen bjuder på sagolika naturscenerier och möjligheter att med hjälp av s k vågor nå tusentals meter upp i himlen. Det svenska rekordet som sattes i Ottsjö, ligger på drygt 10 000 meter (samma höjd som vanliga trafikflygplan normalt flyger på). Världsrekordet är på nästan 15 000 meter.

En morgon på Ottsjö-isen. Det mäktiga Ottsjöfjället avslöjar ännu inte några lentisar för piloterna på isen, som förväntansfullt gör sig redo för dagens flygningar.