Tävlingsflyg

Tävlingsflyg

Börja sträckflyga Resultat Guld och Diamanter Lån av flygplan

Inom segelflyg tävlar man inom två huvudgrenar. I grenen avancerad flygning, gäller det att utföra olika manövrer som looping, roll m m med hög precision. Klubben deltog under 1996 i Riksmästerskapen med vår ASK 21 och med Claes Richard som pilot och kom på en 11:e plats. Från och med 1997 har tävlingen SM status.

Sedan länge har segelflygare tävlat i sträckflygning. Att tävla i sträckflygning liknar mycket orientering. Det gäller att fortast möjligt ta sig runt en bana på mellan 10 till 75 mil med förvalda brytpunkter. För att bevisa att man flugit runt banan så  sparas kontinuerligt koordinater med hjälp av en loger som är kopplad till planets GPS ( Global Position System, satellit navigeringsutrustning).

Längden på dagens bana bestäms av tävlingsledaren som med hjälp av meteorologen avgör hur lång bana som är rimligt att flyga den aktuella dagen. Det är alltså inte längden på banan som avgör hur många poäng man får utan hastigheten. En tävling varar normalt minst en vecka och den som samlat mest poäng under veckan segrar. För sträckflygaren är höjden av lycka att komma runt en bana och i hög hastighet, 200 km/h ibland upp mot 280 km/h passera mållinjen medan planets vattenbarlast töms.

Klubben förfogar över flera plan lämpliga för tävling i sträckflyg, bland annat en  en LS-4a för klubb- alternativt standardklassen och en Duo-Discus för 2-sitsklassen. Klubben har regelbundet haft piloter kvalificerade till SM. Mellan åren 1987- 1996 tävlade Lennart Jonsson kontinuerligt i SM med en 3:e placering som bäst i klubbklassen. 1996 placerade sig Lars Leksell på en 19:e plats i standard och Torgny Larsson, Hans Karlqvist på en 10:e plats i tvåsits. Sommaren 1997 arrangerade vi själva SM varvid hemmaflygarna Ingvar Landegren tillsammans med Anders Jansson och Kurt Sjöberg tog en andra plats i tvåsits klassen.

Klubben deltar även i RST (Rikssegelflygtävlingen för sträck och höjdflygningar) med flera piloter. Individuellt placerade sig bla Anders Jansson år 2000 på en fjärde plats totalt bland Sveriges piloter i klass Elit, och höjdflygartrion Sten, Rolf och Anders slutade trea i höjdmoments lagtävling.

Vill du börja sträckflyga på egen hand och få en känsla över tjusningen med att navigera segelflygplanet mot ett mål och hem igen så läs vidare på denna länk.

Mer om RST och sträckflygandet inom ÖSFK finns också här. Här kan man hitta ytterligare information om hur man väljer bana, verifierar en flugen sträcka mha fotografering eller GNSS-logger, brytpunktslistor både i textformat och för nedladdning i Garmin GNSS-utrustning, listor över frekvenser till trafikledningar man kan behöva begära färdtillstånd hos och frekvenser till andra flygklubbar som kan vara till hjälp.

För att få låna klubbens flygplan för tävlingar och sträckflygningar i RST krävs förutom sträckflygbehörighet, att man är väl influgen på flygplanstypen och att man engagerat sig i klubbens verksamhet i övrigt. Se vidare under länken.

Resultat och statistik från de senaste årens sträckflygande i RST för ÖSFK

Förteckning över Silver-C, Guld och diamanter erövrade av ÖSFKs segelflygare genom åren. Hämtade ur Jubileums-boken 'En Gnutta FLAX' och FLAX-bladet nr 2 1999.