Våra segelflygplan

Våra segelflygplan

Alltifrån ASK21 för grundskolning, ensitsiga segelflygplan för nöjesflygning eller sträckflygning och tvåsitsiga flygplan för avancerad flygning (konstflygning) eller sträckflygning. Vår flygplansflotta har något för alla typer av flygintresserade.


 

Duo Discus – SE-UUY Ett tvåsitsigt högprestanda segelflygplan, utmärkt för sträckflygning och tävlingsflygning. Planet är bla utrustat med en flygdator (LX7007) som kopplas till GNSS-utrustning (GPS) samt en transponder mode S. Med denna instrumentering och ett glidtal kring 1:45 har flera fina sträckflygningar gjorts.

 

ASK 21 – SE-TZY är ett modernt tvåsitsigt segelflygplan. Den används i grundskolningen. Det är alldeles utmärkt att flyga och tävla avanceflygning med men kan även användas för sträckflygning. Vid fjällflygläger vid Ottsjön i närheten av Åre har planet varit uppe på drygt 7000 meter.

 

ASK 21 – SE-SKZ är vår andra ASK-21. Den är vid sidan av TZY vårt andra skolflygplan men den är också även tillgänglig som friflygplan för våra segelflygare. Inköpt från tyskland hösten år 2014, fick sin svenska registrering vintern 2014/2015.

 

LS 4 – SE-UFA Ett ensittsigt högprestandaplan, passar utmärkt för sträckflygning. Planet utvecklades ur LS3:an mer eller mindre genom att klaffen låstes i något negativt läge. Planet tävlar i standard- eller klubb-klassen och har deltagit i ett flertal SM och DM med klubbens piloter. Planet är mycket lättfluget.

 

Pilatus B4 – SE-TVL Pilatus är ett robust segelplan byggt av plåt med stark prestanda. Planet tillverkades för att klara de mest påfrestande manövrar man kan utföra inom avancerad flygning, exempelvis looping och roll. Detta segelplan är även det första ensitsiga flygplan som eleverna får prova på att flyga själva under certifikatutbildningen.

 

Super Dimona HK36 – SE-URG Superdimonan motorseglare som kan flygas som segelflygplan med ett glidtal på 1:27 med motorn avstängd. Dagar utan tremik, eller då man vill flyga någonstans utan att vara väderberoende använder vi motorn som tar oss till Gotland för att äta lunch på strax över en timme. Planet är väl instrumenterat med bla höjdraporterande transponder och GPS.