top of page

Om oss

Östra Sörmlands Flygklubb med anor sedan 1938 har sedan starten haft både modell-, segel- och motorflyg i samma förening. Faktum är att modellflygarna startade redan 1935. Idag är vi en av landets större flygklubbar med den kanske mest diversifierade flygplansflottan. Här finns möjlighet att flyga segel-, motor- och sjöflyg allt på samma flygfält och i samma klubb.

imageflyer downwload
juliet_flipped.jpg

Vår flygplansflotta

(p) efter registreringen betyder privatägd av en medlem

Våra Lokaler

På vårat flygfält har vi ett flertal fastigheter. Totalt finns det fem stycken hangarbyggnader på fältet. För att underlätta i vårat underhåll av våra flygplan har vi verkstadslokal och varmhangar. I våran klubbstuga hittar du en lounge, kök och övernattningsmöjligheter för besökande piloter och medlemmar. Lokalerna förvaltas av klubbens ideella medlemmar och för att underlätta underhållet har klubben en snickerilokal. 

IMG_1918-EFFECTS.jpg

Flygfältet

Vängsö Flygfält består av 2 banor, huvudbanan 15/33 med längden ca 700m och bana 03/21 på ca 650m samt ett landningsstråk 15/33. Bana 15/33 har belysning vilket möjliggör flygning i mörker. Vid nordöstra delen av fältet finns en sjöstation för sjöflygplan med anhörande bryggor och tankanläggning.

Socialt ansvar

Våra medlemmar är medvetna om sitt sociala ansvar och många engagerar sig som hemvärnspiloter inom Frivilliga Flygkåren. Som ett bidrag till samhället har vår klubb tagit på sig uppdraget att genomföra brandflygningar i närområdet. Klubbens medlemmar donerar av sin tid för att flyga brandövervakningspatruller som en frivillig samhällstjänst. Tack vare detta har vi kunnat upptäcka och hantera många skogsbränder innan det blivit en fara, vilket har förhindrat skador på egendom och biologiskt liv. Vi har direkt kommunikation via radio till brandkåren på marken, vilket möjliggör en mer effektiv släckningsinsats även om branden redan har spridit sig.

 

Vi är stolta över att kunna bidra till samhället på detta sätt och att fortsätta vara en ansvarstagande och respektfull del av vår omgivning. Vår passion för flygning kombineras med ett genuint engagemang för samhället och miljön, och vi strävar alltid efter att göra positiv skillnad med vår verksamhet. Som en klubb tror vi på att förena vår kärlek till flygning med ett starkt samhällsansvar, och vi ser fram emot att fortsätta bidra till Sveriges säkerhet och välbefinnande.

BrandConny.png
bottom of page